Video: 24 sissirühmituse liiget loovutas Colombias relvad

Kaspar Virks
, videotoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaks tosinat Colombia suuruselt teise sissirühmituse Rahvusliku Vabastusarmee (ELN) liiget andsid valitsusvägedele vabatahtlikult üle oma relvad. Tegemist oli ebatavalise sammuga, sest varem ei ole nii suur grupp inimesi Colombias vabatahtlikult alla andnud.

“Ma otsustasin oma relvad valitsusvägedele loovutada, sest meil on halb elukvaliteet ning surve rühmituse ja valitsusvägede poolt on väga suur,” ütles endine ELNi liige Horacio.

Sellel aastal on oma relvad valitsusvägedele loovutanud 252 ELNi liiget. Arreteeritud on 388 ning haarangutes on surma saanud 46 sissirühmituse liiget.

Valitsus ja ELN on püüdnud rahukõnelusi pidada kaks aastat, kuid siiani on need nurjunud. 2000-liikmeline rühmitus röövib endiselt inimesi ja pommitab naftaplatvorme.

Nobeli rahupreemia pälvinud Colombia president Juan Manuel Santos on oma eesmärgiks võtnud lõpetada vaenutegevus ja saavutada rahu nii ELNi kui riigi suurima rühmituse FARC'iga. Rahulepe FARC'iga lükati 2. oktoobril peetud rahvahääletusel tagasi.

Valitsuse ja ELNi vahelised rahukõnelused algavad uuesti 27. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles