Video: Ida-Hiinas sai jälgida «siniseid pisaraid»

Kaspar Virks
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiinas Fujiani provintsis said kohalikud elanikud ja turistid vaadelda Changle linna rannikul «siniste pisarate» nime all tuntud loodusnähtust.

Kohalike elanike sõnul on "sinised pisarad" esinenud piirkonnas neljal järjestikusel õhtul kella 9 ja 10 vahel. Lisaks on laekunud teateid sarnasest nähtusest ka Fuzhou linnas.

Sellist nähtust põhjustab organism nimega Noctiluca scintillans ehk “Mere sära” (inglise k. sea sparkle – toim.).

"Noctiluca scintillans on väga eriline. See ei helenda kui meri on rahulik, aga kui teda häiritakse, siis hakkab ta automaatselt helendama nagu fluorestsents, mis hakkab häiritud seisundis helendama," ütles Fujiani merekeskkonna kaitseosakonna direktor Zheng Fulai.

Noctiluca scintillans on vaguviburvetikas, mida leidub pea kõikides maailmameredes. Nende populatsioon ja levik sõltub suuresti vee temperatuurist ja soolsusest.

Kui neid organisme leidub vees suurtes kogustes, eritavad nad vette liigselt mürke, mis tapavad kalu, linde ning need võivad mõjutada ka inimeste tervist.

Mõningatel juhtudel saab vetika liigsest olemasolust vees aru vee värvi järgi – see muutub üldjuhul punakaks, kuid värv võib varieeruda roosa, oranži, kollase ja pruuni vahel. Nähtust nimetatakse inglise keeles “red tide” efektiks.

"Fujiani provintsi vetes elab palju taolisi vetikaid, mis võivad tekitada “red tide” efekti. Need vetikad on peamised toidutootjad meres, seega tuleb nende arvukus kontrolli all hoida. Iga aasta on siin provintsis vetikate kõrgaeg aprillist juunini ning sel ajal me võtame “red tide” efekti vältimiseks veeproove kaks korda nädalas, mitte kaks korda kuus," lisas Zheng Fulai.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles