Video: USAs katsetatakse isesõitvat sõjalaeva (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pentagon demonstreeris eile maailma suurimat mehitamata laeva. 40-meetrine isesõitev laev on võimeline läbima kuni 10 000 meremiili ehk umbes 18 500 km. 

DARPA ehk The Defense Advanced Research Projects Agency on USA Kaitseministeeriumi alluvuses olev agentuur, mille ülesandeks on uute militaartehnoloogiate väljatöötamine. Järgmised kaks aastat katsetab agentuur koostöös mereväega laeva prototüüpi San Diego ranniku lähistel. Muuhulgas jälgitakse, kuidas isesõitev laev suhtleb teiste laevadega ja väldib kokkupõrkeid.

Erinevalt väiksematest kaugjuhitavatest laevadest, mis lastakse vette suurematelt alustelt on “Sea Hunter” võimeline kõike ise tegema. Reutersi teatel on laev disainitud nii, et see suudab ookeanil sõita 2-3 kuud järjest ning ükski inimene ei pea laeva eemalt kontrollima ega juhtima.

Lisaks sõjaväele on selliste laevade vastu huvi tundnud ka kommertslaevandus. Laevafirmad Euroopast ja Aasiast soovivad piirata mehitamata laevadega tegevuskulusid ning selliste laevadega oleks oluliselt kergem läbida alasid, kus varitsevad piraadid.

Ühe laeva hind on 20 miljonit dollarit ning selle igapäevane töökulu jääb 15 000 – 20 000 dollari juurde, seega on Ameerika Ühendriikide mereväe jaoks tegemist suhteliselt odava laevaga, vahendab Reuters.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles