Droonivideo: toonekurepaar on pesa pununud katlamaja suitseva korstna otsa (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Olustvere katlamaja majesteetliku korstna otsa on juba kolmandat kevadet pesa pununud valge-toonekurepaar, kes sügiseks mustaks tahmub. 

Katlamaja ja korstna eest vastutav Suure-Jaani Halduse soojus- ja veemajandusinsener Aivar Veeperv meenutas, et pesa tegid kured esimest korda kaks aastat tagasi, mil katlamaja kütmine viidi masuudilt üle hakkpuidule. Sügiseks muutuvad linnud tahmast hallideks, ent mullu suutsid nad suitsu trotsides üles kasvatada kaks poega, kirjutas Sakala eile.

Veeperv märkis, et tänavu ei hakka nad asjale vahele torkima. «Kui mujal on suitsupääsuke, siis Olustveres on nüüd suitsukurg. No ei õnnestu meil kurele kombeid õpetada,» lisas ta. 

Ornitoloog Olav Renno ütles, et kured on võimelised suitseva korstna otsas pesitsema, kui sellele on pandud kate natuke kõrgemale, nii et suits läbi pääseks. «Kured pesitsevad hoolimata sellest, et soojad suitsugaasid kuumutavad pesaalust. Häda ajab härja kaevu ja kure terava korstna otsa,» rääkis ta.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles