Video: vaata, kuidas NATO õhuässad Eestimaa taevas trikke teevad

Madis Vaikmaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval algas NATO õhuväeharjutus Ramstein Alloy 1, millest võtsid osa Belgia, Soome, Hispaania, Poola, Leedu ja Saksamaa õhuväelased. 

Õhuväe ülem kolonel Jaak Tarieni sõnul mängitakse NATO õhuväeharjutuse Ramstein Alloy 1 käigus läbi neli suuremat teemat. Esimeseks oli navigatsiooni- ja kommunikatsiooniseadmete rikkega lennuki tuvastamine ja turvaliselt maa peale toomine. Katkise lennuki rolli mängis Leedu transpordilennuk C-27, mis lendas Soome poole. Soome hävitajad tulid talle vastu ja andsid hiljem Eestis baseeruvatele Belgia õhuväelastele üle. Lõpuks juhatati C-27 Ämarisse maanduma.

Teise teemana käsitleti õppusel õhk-õhk võitlust, kus kolonel Tarieni sõnul on võidumees see, kes teisele hävitajale sihiku või radariluku peale saab. Vastase eest aitavad pääseda hea radari kõrval ka kiired manöövrid ja peibutusaganad, kuid lõpuks otsustab asja ikkagi elektroonika: «Kui radarilukk on peal, siis on raketil väga vähe võimalusi mööda minna.»

Lisaks toimus õhk-maa laskeharjutus Tapa polügoonil ning Pakri saarte lähedal simuleeriti hävitajalt katapulteerunud piloodi päästmist. «Üks Eesti vapper naisõhuväelane läheb ujuma, simuleerides vees olevat pilooti, kes on külmas vees nii kaua kuni PPA lennusalga helikopter ta veest välja tõmbab ja siia toob,» selgitas Tarien.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles