Video: Venemaa ja Jaapan arutlesid Kuriilide üle

Kaspar Virks
, videotoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa välisministri asetäitja Igor Morgulov kohtus täna Tokyos oma Jaapani ametikaaslase Chikahito Harada'ga. Esindajate kohtumisel arutati muuhulgas probleeme vaidlusaluste Kuriili saarte üle, Põhja-Korea hiljutist raketikatsetust ning Jaapani peaministri välisvisiiti Venemaale enne Venemaa presidendi võimalikku visiiti Jaapanisse.

Chikahito Harada valiti hiljuti Jaapani esindajaks Venemaa ja Jaapani vaheliste vaidlusküsimuste lahendamiseks. Jaapani meedia teatel plaanivad riigiesindajad kohtuda aprillikuus Sotšis.

Just pikaaegne tüli Kuriilide üle on olnud riikide keeruliste suhete põhjuseks. Tüli on kestnud alates Teise maailmasõja lõpust, kui Nõukogude Liidu sõjaväelased anastasid saared Jaapanilt. Territoriaalne tüli on halvendanud diplomaatilisi suhteid ning riigid pole siiani suutnud sõlmida rahulepingut. Vaidlusaluse nelja saare majanduslik või strateegiline tähtsus on madal, kuid suveräänsusküsimus käib mõlema riigi rahvusliku uhkuse pihta.

1945. aastal elas saartel umbes 17 000 jaapanlast ning Nõukogude Liidu sõjaväelased sundisid nad saartelt lahkuma. Venemaa poolt hõivatud aladel elab nüüd hinnanguliselt 14 000 venelast, kes teenivad elatist kalapüügiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles